Om Roskilde

Roskilde ligger på Østsjælland og er en af Danmarks ældste byer, med en beliggenhed ud til den sydøstlige del af Roskilde Fjord. Den er hovedby for Roskilde Kommune midt mellem København, Ringsted, Holbæk og samtidig Danmarks 10. største by med 47.117 indbyggere (2011). Byen tilhører Region Sjælland.
 
Med sin infrastruktur er byen et regionalt knudepunkt og har været det ihvertfald siden 1700-tallet med anlæggelsen af Roskildevej 1770-76, indvielsen af Vestbanen i 1847 og senest anlæggelsen af Holbækmotorvejen i 1960'erne og Roskilde Lufthavn i 1970'erne.
 
Kulturelt kendes byen for Roskilde Domkirke, Vikingeskibsmuseet og Roskilde Festivalen. Byen ligger for enden af Roskilde Fjord i et kuperet terræn, hvilket gør, at Domkirken kan ses fra store dele af Nordøstsjælland.

Læs evt. mere om Roskilde her http://da.wikipedia.org/wiki/Roskilde


Svogerslev

Svogerslev er en by på Østsjælland med 4.379 indbyggere (2017), beliggende i Svogerslev Sogn ca. 5 kilometer vest for Roskilde. Byen ligger i Roskilde Kommune og tilhører Region Sjælland.

Navnet Svogerslev betyder vist nok "Suauers Levn" og henviser til et område, der har tilhørt en storbonde ved navn Suauer. Forklaringen på oprindelsen er første gang nævnt i 1257.

Byens miljø og næringsliv.
Svogerslev består primært af villaer med haver, men har også en ældre landsbykerne situeret omkring et gadekær. KIrken ligger også midt i den gamle bykerne.

Enkelte hovedbygninger fra tidligere gårde er også stadig at finde i byen. Der er også enkelte tætte lave boligbebyggelser i byen. Heraf forskellige små andelsboligforeninger, der som A/B Vestervang ligger lige ved Svogerslev sø.

Erhvervet består af mindre produktionsvirksomhed og detailhandel.

Erhvervslivet i byen er centreret omkring byens østlige del med en Netto, tankautomat. Der er et butikscenter, hvori der bl.a. er en bager, en Menu, et pizzeria, en bodega. På hovedgaden overfor centret ligger også Svogerslev Kro, der er en landevejskro anlagt i 1600-tallet. Kroen fik status som Kongelig Privilegeret Post Kro i 1727, hvor postvognen til Hornsherred kom fra Roskilde og gjorde holdt her for at hvile sig samt skifte heste.

Svogerslev er ikke blevet opslugt af Roskilde, men har stadig en ret selvstændig identitet som by. Foruden kirken og kroen, hvor man stadig kan fejre dåb, bryllup og mødes ved begravelser, er Svogerslev Boldklub mere end 500 medlemmer med til at samle byen.

Det er dog især Lynghøjskolen, der har haft en meget betydende rolle. Skolen er en lokal mærkesag, og den blev bygget med teatersal og ”det hele”. I mange år har skolen lagt lokaler til en del af foreningslivet og har fagligt ligget helt i top. Når Svogerslev er kendt i store dele af kommunen, skyldes det ikke mindst Svogerslev Brass Band og Svogerslev Nisserne. 

I 2016 blev den tidligere store grusgrav syd for byen indviet som et fint område til et mangfuldigt friluftliv.

Den hedder i dag Lynghøjsøerne. Her kan man bade, vandre og cykle – og til vinter også kælke og stå på skøjter. 

Tæt ved vores andelboligforening ligger Svogerslev Sø og den er en del af Nationalpark Skjoldungernes Land, som blev indviet i 2015. Nationalparken ligger ved Roskilde og Lejre. Læs mere om Nationalparken her. Skjoldungernes Land

Kilde: http://da.wikipedia.org/wiki/Svogerslev

Områdekort
Med kortet kan området ses i fugleperspektiv. Brug musen til at trække rundt og panorere til venstre, højre, op og ned for at se områder uden for skærmen. Brug + (plus) og - (minus) for at zoome ind og ud.

Vælg mellem kort- eller satellit-visning ved brug af knappen på kortet.


Street View

Med Street View kan du "gå en tur" i området og se, hvordan omgivelserne er - hvor langt der er til nærmeste café, supermarked, busstop m.m. Med kortet kan venner og familier, som måske bor langt væk, se hvor vi bor og vores omgivelser.

Har du lyst, kan du selv præge street view ved at lægge egne favoritfotos ind via Google - så vil dine fotos kunne vælges som alternativer, når andre klikker sig rundt her.